HTML

Magyar Fotóarchívum

A XX. Század Képes Lexikonja(Magyar Szinészekről,Rendezőkről,Politikusokról,Sportolokról,írókról)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Szőke szélvész (1941) 
Barbara Stanwyck és Szőke Szakáll( S. Z. Sakall,Gerő Jenő)
 

Címkék: Szőke Szakáll

Szólj hozzá!

Gaál Franciska, neve eredetileg Silberspitz Szidónia vagy Galizenstein Fáni (utóbbi feltehetően művésznév) (Budapest, 1904. február 1. – New York, 1973. január 2.) magyar színésznő, elsősorban az 1945 előtti évek népszerű naivája.
 

Szólj hozzá!

Belvárosi Színház, 1946 
A képen:Kállai Ferenc (Romeo), Fényes Alice (Júlia)
 
Így készült:Rómeó és Júlia(1946) a Youtube-on
 
 

Címkék: Kállai Ferenc Fényes Alice

Szólj hozzá!

Az Aranycsapat(Felújitva!)(1953)
 
 
Fotó: Erky-Nagy Tibor
Így készült:Az Aranycsapat(1953) a Youtube-on
 
Repair and color by Magyar fotóarchivum

Címkék: Sport

Szólj hozzá!

Azúrexpress
vígjáték 
 
Balról jobbra haladva: Lázár István hangmérnök, aki Eiben István operatőr vállát fogja. Mellettük az egyik főszerepet alakító Tolnay Klári, akinek ez volt egyik első filmsikere. Mellette az idős hölgy Gazdy Aranka, mögötte a még idősebb Vendrey Ferenc, azaz Vendrey Tata, akinek az azóta szőrén-szálán elveszett Tata-filmjei nyitják meg valahol száz év előtti régmúltban a magyar filmtörténetet. Előtte, homlokára tolt szemüveggel a rendező, Balogh Béla áll, akinek filmes karrierje szintén még a némafilmek idejébe nyúlik vissza. Nem mellékesen ő volt Szepes Mária írónő szeretett nevelőapja. Balogh a most előkerült képen kedélyesen cseveg felfedezettjével, Szeleczky Zitával, a vidám párbeszédet pedig a háttérből Köpeczi-Boócz Lajos, a régi magyar filmek nagyszerű jellemszínésze figyelme kíséri. Akibe Szeleczky belekarol, az nem más, mint a pályakezdő Fónay Márta, aki nem sokkal azelőtt cserélte fel a Magyar Rádiónál folytatott adminisztrátori munkáját a színészi pályával. Mögötte áll a "portomingói hős", Újvári Lajos, ő mellette pedig szemüvegben a Halálos tavasz későbbi rendezője, Kalmár László, aki ebben a produkcióban a rendező egyik asszisztense volt. Csípőre tett kézzel, dinamónadrágban (júliusban volt a forgatás) egy másik későbbi híres filmrendezőnk, Farkas Zoltán, aki ennek és a általában harmincas évek legtöbb produkciójának legügyesebb vágója volt. A mögötte álló szmokingos úr szintén pályakezdő: Básti Lajos, akinek néhány hónapja ünnepelte a színházi világ százéves jubileumát.
Kakukktojás a kép jobb szélén, előtérben álló idősebb úr, akit mi Székely Sándor gyártásvezetőnek tippelünk, nem csak a kora (ekkor volt 53 éves), de valahogyan magabiztos tartása miatt is. Reméljük, hogy akad most is egy "Judy81", aki ezt a talányt segít megfejteni!(idézet)
 
Gif
 

Címkék: Balogh Béla Szeleczky Zita Eiben István Básti Lajos Tolnay Klári Vendrey Ferenc Fónay Márta

Szólj hozzá!

A Lady to Love (1930)
Bánky Vilma és Robert Ames
 
Koncsics Vilma néven 1898. január 9-én a Tolna megyei Nagydorogon született. Édesapja, Bánky Koncsics János tisztviselő, később szerényen élő pesti rendőrőrmester. Édesanyja Ulbert Katalin színésznő. Vilma születése után nem sokkal Budapestre kerül a család, az édesapa áthelyeztetése miatt.
 
Fotó: Metro-Goldwyn-Mayer
Eredeti(Fekete)

Gif

Címkék: Bánky Vilma

Szólj hozzá!

Gobbi Hilda színész, dunabogdányi nyaralójában, 1973.
 Fotó:Keleti Éva
 

Címkék: Gobbi Hilda

Szólj hozzá!

Psota Irén (Budapest, 1929. március 28. –) a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Gyermekkorától színészi pályára készült. Eleinte Dávid Irén néven játszott.
 
Forrás:Majoros Tamás Fuji Foto Centrum
 
 
 

Címkék: Psota Irén

Szólj hozzá!